PRIOPČENJE VEZANO ZA PRESUDU

 

Tumačenje i definiranje stajališta vezano za ratna događanja moraju polaziti od činjenice da je rat sam po sebi veliko zlo i nesreća u kojem se događaju stradanja ljudi , ljudske žrtve i uništavanje materijalnih dobara.

Tako je bilo i u ratu u BiH u kojem su se događala velika materijalna razaranja, ljudske žrtve i zločini od strane pripadnika sve tri vojske .                                    

 

Presuda hrvatskoj šestorci je činjenica koju je izrekao sud , ali ona ne odražava stvarno stanje u ratnim događajima u BiH.

Istina je sasvim drugačija a to znamo svi mi koji smo svjedoci tih ratnih događanja u BiH.

Do sada niti jedna presuda za zločin nad Hrvatima , stradanje Hrvata, uništavanje njihove imovine, progon, zatočenja u logorima, rušenje i skrnavljenje vjerskih objekata Hrvata, različita mučenja, nestanak  Hrvata Bugojna, kod sudova i tužiteljstava  nemaju isti tretman kao što ga imaju bošnjačke žrtve koje su u dosadašnjim procesima privilegirane. Tako se logori koje je napravila Armija BiH a u kojima su bili zatočeni Hrvati tretiraju kao sabirni centri, a progoni desetine tisuća Hrvata , ubojstva uništavanje imovine, paljenje i rušenje vjerskih objekata kao pojedinačni incidenti. To je neviđene nepravda i diskriminacija žrtava.

Veliki progoni Hrvata iz Središnje Bosne, Posavine i dijela Hercegovine  također kod sudova nemaju isti tretman kao kad su u pitanju prognani  Bošnjaci.

Sve ovo pobrojano  ukazuje da sudske presude i sudski procesi pa i ova izrečena šestorci  nisu utemeljene na činjenicama i da  istina nije izišla na vidjelo .

Ove činjenice su razlogom za naše nezadovoljstvo i naše ne prihvaćanje presude kao pravedne.

Ova presuda nije osigurala ni minimum preduvjeta za pomirenje i ona ostavlja prostor za daljnje političke nesuglasice.

Hrvatski branitelji i Hrvati u BiH znaju istinu koju nije uvažio Haški sud ta istina ostaje u našem pamćenju, a borba za političku jednakopravnost Hrvata u BiH ostaju naša trajna zadaća.

 

                                                ODJEL ZA BRANITELJE HVO-a I DOMOVINSKI RAT HNS-a

Back to Top